Dieter eller hälsomanskost?

Såhär lagom till jul tänkte jag att det kan vara intressant för er att lära känna mig lite bättre. Eller i alla fall mina tankar kring mat och dieter. Mat är för de flesta något som julen kretsar mycket kring, och kanske vi inte alltid tänker oss för när vi stoppar i oss av alla härligheter, vilket i mångt och mycket resulterar i att vi till nyår lovar att "ta tag i oss själva". Sagt och gjort, ett gymkort senare och en matkasse med alla ingredienser tillhörande dieten som hade flest visningar på Facebook och man är på G. Eller? 

Tja vissa klarar det men väldigt många återgår till sina gamla vanor besvikna på sig själva att de inte klarar av att ta hand om sin kropp fast de vet vad som krävs. Till alla er som känner er träffade av detta, SNÄLLA reflektera över följande: Hur länge har du haft den typ av diet och motion du har idag? 

Vi människor är vanedjur och att bryta en vana kräver tid, precis som det gjorde att skapa vanan du idag vill bryta och bli av med. Tid har vi alla så det är inget problem, nästa problem är motivation och disciplin vilket man ganska enkelt kan bygga upp. Den sista och absolut viktigaste pusselbiten för att lyckas bryta en vana är kunskap. Tänk själv: du går inte och köper en bil innan du har tagit körkort och införskaffat dig den kunskap det krävs för att kunna köra bilen. Lite likadant fungerar det med kost och träning. Om du inte har kunskap kring kost och träning kommer du inte få ut något av att du går och köper ett gymkort eller fyller ditt kylskåp med nyttiga ingredienser, du vet ju inte hur du ska hantera dem! Misslyckande är ett faktum...

Tack vare media förknippar många kostrådgivning med viktminskning. För mig handlar kostrådgivning om att komma i balans och själva viktminskning kommer som en bonus av när man i övrigt hamnar i balans med en frisk kropp och en jämn ämnesomsättning. Att äta hälsosamt och individanpassat till vardags resten av livet är en grundpelare för fysisk balans. En sådan kosthållning går inte i längden ut på att strikt följa vissa riktlinjer, utan på att hitta hem i en bra hälsomanskost.
Kostrådgivning för mig handlar alltså inte om dieter - istället handlar det om långsiktigt välmående, om att komma i känslomässig balans, att förebygga sjukdomar, att lindra sjukdomstillstånd, att återta kontrollen över sitt signalsystem, att styra sina impulser och vara tillfreds med sin kropp. Att helt enkelt uppnå hälsa och att må bra. 

Tips från coachen!
Skapa din egen hälsomanskost genom att plocka det som är bra för just dig från olika dieter. Och för allt i världen skynda långsamt!

En hälsosam kropp går ofta hand i hand med emotionellt välmående och positiva tankar. Det är genom fysiska sinnen som vi uppfattar och filtrerar intryck från världen runt omkring oss. Om vår kropp är välmående och i balans kan vi uppfatta omvärlden med behag - har vi smärta eller obehag i kroppen uppfattar vi däremot ofta livet och våra erfarenheter på samma sätt.

Lycka till!