Nyckelhålsmärkning - vad är det?

Vad betyder nyckelhålsmärket?

För mig som mer eller mindre alltid har varit intresserad av kost och hälsa och i tidig ålder lärde mig var nyckelhålet på förpackningarna står för tar ofta för givet att alla vet vad det betyder. Detta är något jag för ca 1 år sedan på en föreläsning blev varse om att så inte är fallet. Jag hade i min presentation en bild på nyckelhålsmärket och ställde helt enkelt frågorna "vad heter märket på bilden?" och "vad betyder det?". En del visste att det kallades för nyckelhålsmärkning men bara några få visste vad det stod för. Jag fick bland annat ett förslag på att det stod för att det är en miljövänlig vara...ajajaj, tänkte jag då. 

Så här ligger det till
Nyckelhålsmärket dyker upp på allt fler ställen i vår vardag idag, och det lilla märket gör det enkelt för dig att göra sunda val i mataffären. Själva nyckelhålsmärket kan vara i färgerna svart och grönt, och storleken på märket bestämmer tillverkaren.

Nyckelhålsmärkningen är en smart nordisk märkning av livsmedel som introducerades av Livsmedelsverket år 1989 med utgångspunkt att göra det enklare för dig att välja nyttigt när du handlar. Symbolen utvecklades genom att livsmedelsverket gjorde en kombination av matcirkeln och matpyramiden, som på den tiden ofta användes som pedagogiska redskap. År 2005 introducerades nya nyckelhålsregler då det sedan år 1989 helt enkelt har hänt en hel del med utbudet av varorna i våra butiker. Utbudet har blivit betydligt större och det har kommit en uppsjö av nya typer av livsmedel som inte passade in under de gamla reglerna. Även kunskapen om kostens betydelse för hälsan har i takt med tiden fördjupats och följaktligen har reglerna stramats till ytterligare för vilka varor som får bära nyckelhålsmärkningen.

Du kan hitta det lilla nyckelhålet på en uppsjö olika livsmedel från ost och kött till bröd, färdigrätter och dressingar. Ibland kan man också hitta märkningen på livsmedel som vi normalt ser som onyttiga. Anledningen till att dessa livsmedel tillåts bära nyckelhålsmärket är att de helt enkelt är nyttigare än andra produkter i samma kategori. Ett exempel är fryst pizza bakad på fullkornsmjöl och toppad med grönsaker. En pizza bakad på vanligt vitt mjöl och toppad med kebab och vitlökssås får däremot inte bära nyckelhålsmärkningen då den inte uppfyller kraven. Bortsett från detta är det i grunden bara livsmedel som kan ingå i en nyttig kost som får nyckelhålsmärkas, och inte sådant som godis, glass och kakor.

4 krav för nyckelhålsmärket
Det är olika kriterier för olika livsmedelsgrupper, men i allmänhet ska produkterna leva upp till följande krav:
  • Mindre salt
  • Mindre socker och inga sötningsmedel
  • Mer fibrer
  • Mindre fett
Tips från coachen!
Nyckelhålet visar vilken mat du mår bra av och är kanske det allra enklaste kostrådet du kan få. Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Ett sunt alternativ som håller i längden!

food-health-plate-414553jpg